Munca noastră
Povestea noastră Erasmus+ a început în anul 2020 atunci când doamna profesoară Szocs Mirela, coordonatoarea proiectelor cu finanțare europeană, a reușit să scrie un proiect căștigător pentru acreditare Erasmus+ în domeniul educației școlare pentru perioada 2021-2027. În jurul doamnei profesoare s-a format o echipa unită și entuziastă de profesori care au dorit să implimenteze acest proiect pentru a deschide noi orizonturi elevilor și de ce nu cadrelor didactice din școala noastră.
Un prim pas important în implementarea acestui proiect Erasmus+ a fost selecția elevilor și a cadrelor didactice participante la acțiunile prevăzute în cadrul proiectului. Conform procedurii elaborată de către echipa de implementare, elevii și cadrele didactice au avut de trecut etapele prevăzute în calendarul de desfășurare a selecției. Elevii participanți la acțiunea de mobilitate de grup au avut de trecut un test scris la limba engleză, un test de cunoștințe minimale de TIC, precum și proba de interviu. Cadrele didactice au avut de întocmit un dosar de participare și o probă de interviu cu o comisie desemnată de directorul unității. În urma selecției au reușit să obțină un loc pentru mobilitățile Erasmus+ un număr de 6 elevi din clasele 6-8 și 11 profesori ai școlii noastre.
Implementarea activităților din planul Erasmus au început efectiv în luna februarie (19.02-23.02.2024) când un grup de 8 profesori au efectuat prima mobilitate de tip Jobshadowing în Spania localitatea Almeria. În urma acestei mobilități și a interacțiunii cu profesorii din Almeria de la școala I.E.S.Albeida , am reușit să întocmim un "Ghid practic pentru elevii cu C.E.S." ca și produs educațional din cadrul proiectul Erasmus+. Am participat cu o echipă formată din două cadre didactice prof Nodiș Mădălina și prof. Hîngan Ana-Maria, precum și eleva Crișan Sonia participantă la mobilitatea de grup a elevilor din proiect, la Concursul Județean "Made for Europe" unde am obținut locul 2.
La revenirea din activitatea de Jobshadowing am realizat diseminarea acestei acțiuni in cadrul consiliilor profesoral și administrativ, în rândul profesorilor, părinților și comunității locale. Deasemenea doamna profesoară Szocs Mirela a diseminat activitățile din cadrul proiectului nostru la Consfătuirea Județeană a coordonatorilor de proiecte europene desfășurată la Miercurea Ciuc și organizată de Inspectoratul Județean Harghita.
În paralel cu prima mobilitatea am început să organizăm colțul Erasmus din cadrul școlii noastre și am achizițonat un banner pentru a expune rezultatele din proiectul nostru Erasmus+ și pentru a prezenta într-o manieră plăcută reușitele celor care au participat la mobilități(poze,activități,articole,ghid).
A doua acțiune din cadrul proiectului a fost mobilitatea de grup a elevilor, în care 6 elevi ai școlii noastre însoțiți de 2 profesori au defășurat timp de cinci zile activități diverse împreună cu elevii și profesorii colegiului Parmak Izi din Manavgat-Turcia (22.04-26.04.2024). Activitățile elevilor au fost diverse de la robotică, concursuri și jocuri interactive, muzică, sport până la vizitele culturale care au realizat o conexiune reală între elevii noștri și cei turci. Elevii noștri au rămas impresionați de cultura orientală, prietenia arătată de copiii turci, empatia și generozitatea gazdelor noastre.
Cursul de formare și dezvoltare profesională - "Special needs, Inclusion Education and Differentiated teaching" din Volos-Grecia (27.05-31.05.2024) a fost ultima mobilitate a programului Erasmus+ din anul 2023-2024. Cursul a fost axat asupra învățării și integrării elevilor cu nevoi speciale de învățare CES, o abordare importantă pentru munca noastră educațională de zi cu zi. În timpul cursului, am fost implicați în diverse activități practice, care ne-au permis să învățăm și să aplicăm noi tehnici de lucru cu acești copii deosebiți.
Deasemenea la sfârșitul mobilităților am reușit să publicăm un articol în Ziarulharghita.ro, unde am făcut o sinteză a întregului proiect Erasmus+ pentru anul 2023-2024, realizările, dorințele și experiențele unice trăite alături de colegii din Europa.